Yurdumuzda Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

Yurdumuzda Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar
Anadolu toprakları ve ülkemizi çevreleyen deniz kıyıları, pek çok özel hayvana ev sahipliği yapar. Ne yazık ki, eşsiz doğal kaynaklara, bitki ve hayvan çeşitliğinin yanı sıra tabiyat güzelliklerine sahip ülkemizde, çevre ve çevreyi koruma bilinci çok yerleşmemiştir. Bilinçsiz yapılaşma, doğal alanların ev ve turistik inşaatlara açılması, kontrolsüz avlanma ve çevre kirliği yüzünden ülkemizi yaşam
alanı olarak bellemiş pek çok hayvan dostumuzun geleceği tehlike altında. Biz Türk çocukları olarak, tabiyat zenginliğimizin ülkemizin en önemli değerlerinden biri olduğunun bilincinde olmalı ve çevreyi korumayı, ülkemizi sevmekle eş değer tutmalıyız. Dilerseniz şimdi ülkemizde nesli tehlike altında olan sevimli dostlarımızı öğrenelim.

VAŞAK (Felis Lynx)


Ev kedilerine tip olarak oldukça benzeyen vaşak, kedigiller familyasından orta büyüklükte etçil ve yabanıl bir hayvandır. Kulaklarındaki uzun tüyler ve normal bir kediden beş kat ağır olmaları onları türdeşlerinden ayırır. Dağlık bölgelerde ve ormanlarda yaşayan vaşaklar avcı hayvanlardır ve gündüzleri avlanırlar. Karlı dağlardan su kenarlarına, dünyanın pek çok coğrafyasında yaşayan vaşaklar hem iyi yüzücülerdir,hem
de patileri
karda yürümelerini kolaylaştırır. Ülkemizde Orta ve Doğu Anadoluda yaşayan vaşak türleri vardır fakat sayıları geçtiğimiz yıllarda çok azalmıştır. Bunun nedeni de vaşakların kum renginden kahveye kadar değişken renklerdeki güzel kürkünün avcıların ilgi odağı olmasıdır. Dünya Koruma Birliği’nin açıkladığı nesli tehlike altındaki 120 memeli türü arasında vaşaklara da yer verilmiştir. Fakat vaşakların avlanması hala yasaklanamamıştır.

 
AKDENİZ FOKU (Phoca monachus)
İri bir deniz memelisi olan Akdeniz fokunun boyu 2-3 metre, ağırlığı 200-300 kilogram arasında değişir. Sadece doğu Akdeniz sahillerinde yaşayan bu fok cinsi, barınmak ve yavrulamak için ıssız ve geniş sahillere ihtiyaç duyar. Ürkek bir canlı olan Akdeniz foku, genelde tek yaşar ve senede 2 yavru doğurur. 20. yüzyıl başında binlerce Akdeniz foku, Büyük Okyanus kıyılarından Karadeniz’e kadar geniş bir alanda yaşamlarını sürdürmekteydiler.
Fakat
günümüzde
yaşam alanlarındaki yapılaşma, ekosistemin bozulması ve aşırı avlanma nedeniyle sayıları 400 – 500 kadar kalmıştır. Türkiye sahilleri ve özellikle Foça - Datça, bu sevimli hayvanların en çok tercih ettiği bölgedir. Ülkemizde bazı sivil toplum örgütleri, Akdeniz Foku’nun korunması için çaba sarfetmekle beraber, foklar hala balıkçılar tarafından, ağları parçaladıkları ve balık yedikleri gerekçesiyle avlanmaktadırlar.


KIZIL GEYİK (Cervus elaphus)
Dünya üzerinde yaşayan en büyük geyik türlerinden biri olan Kızıl Geyik, Avrupa’nın çoğu bölgesinde ve Anadolu’da yaşar. Geniş yapraklı ağaçların olduğu, bataklıklı ormanlari sever. Yaz aylarında ormanlarin üst sınırlarındaki yaylalara kadar çıkarlar. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinin ormanlık ve dağlık alanlarında sıkça rastlanabilen bu geyiklerin boyları 1 metreye, kiloları ise 240 kiloya kadar
ulaşabilir.
İngiltere gibi ülkelerde koruma altına alınan, Yeni Zellanda ve Avusturalya’da ise eti için yetiştirilen Kızıl Geyik maalesef ülkemizde aynı ilgiyi görmemiştir. Geniş yaşam alanlarına rağmen sayıları çok azalmış ve birçok bölgede soyları tükenmeye yüz tutmuştur.